A

Astım İlaçları Nasıl Kullanılır?

Doktor sizin veya çocuğunuzun astım ilaçlarını nasıl kullanacağınız hakkında bilgi verecektir. İnhaler adı verilen aletin nasıl kullanılacağı önemlidir.

Astım ilaçlarının kullanım şekli

Doktor sizin veya çocuğunuzun astım ilaçlarını nasıl kullanacağınız hakkında bilgi verecektir.  İnhaler adı verilen aletin nasıl kullanılacağı önemlidir. Önce metal kutunun iyice çalkalanması daha sonra nefes verilmesi ve ağzın aletin ağız parçasına yaslanması gerekmektedir, ilacın kolaylıkla buhar haline gelebilmesi için dudakların aralık kalması gereklidir. Kutunun üst kısmına basıldığı sırada derin bir nefes alınmalıdır. Doktor hastanın kutudan iki soluk almasını da önerebilir.

Bazı inhalerin kutularında küçük bir boru bulunmaktadır. Bu tüp hastanın ağzı ile kutunun ağız parçası arasında yer almaktadır. Hastanın dudaklarını kapattığı durumlarda bu parça işe yaramaktadır. Küçük çocukların inhaler kullanması zor olabileceğinden nebulizer adı verilen araçlar atak sırasında daha kullanışlı olabilir. Nebulizer ilacı buhar haline dönüştürmekte ve buhar bir maske yardımıyla çocuğa ulaşmaktadır. Çocuk maskesi takılı olarak normal nefes alıp vermelidir.

Astım hastalığının nedeni psikolojik olabilir mi?

Kimileri astımın yalnız psikolojik sorunları olan kişilerde görüldüğünü düşünür. Duygusal stres ve anksiyete astım ataklarını tetikleyebilir ya da ağırlaştırabilir; ancak astım fiziksel bir hastalıktır ve zihinsel ya da psikolojik bir durum değildir

Çocuk büyüdüğünde astım hastalığı geçer mi?

Çocukların üçte ikisinde astım yaş ile birlikte ortadan kalkar. Ancak özellikle 3 yaşın altında astım hastalığı başlayan olgularda düzelme olmayabilir. Astım hastalığı devam eden olgularda bile ataklar tedavi ile kontrol edilebildiğinden gidiş olumludur. Hayatı tehdit edebilecek astım ataklarından korunabilmek için astım hastalığının doğru tanınması önemlidir.

Astım hastalığı çocuğun spor yapmasını etkiler mi?

Astım hastalığı çocukların spor yapmalarını engellemez. Her ne kadar astım atakları ağır sporlar ile tetiklenebilse de eğer ısınma süresine dikkat edilir ve ilaçların düzenli kullanımına özen gösterilir ise astım hastası çocuklar spor yaparken bir sorun yaşamaz. Çocuğun spor etkinliklerinden uzak kalmasına gerek yoktur. Doktorun önerilerine uyduğu sürece astımlı çocuğun spor ile daha fazla uğraşması faydalı olur.

Göğüs hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Çocuklarda astım hastalığı neden olur
  2. Astım hastalığı nedir
  3. Reaktif hava yolu hastalığı nedenleri ve tedavisi
  4. Bsinozis (pazartesi ateşi) hastalığı nedir
  5. Alerjik astım hastalığı nedenleri ve tedavisi
  6. Öksürük nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git