Apse dental nedir?
Apse dental, diş kökü çevresinde, genellikle bakteri enfeksiyonu nedeni ile oluşan ve periapikal abse olarak ta adlandırılan pü (irin) ile dolu bir kesedir.
Apse dental neden olur?
Periapikal abse, bakteriler pulpayı (dişin merkezindeki boşlukta bulunan dokuları) işgal ettiklerinde oluşabilirler ve pulpanın ölmesine yol açarlar. Bu genellikle diş çürüklerinin (çürük dental) bir sonucudur ve dişin enameli ve dentini hasara uğrayarak bakterilerin pulpaya erişmesine olanak sağlar.
Bakteriler, diş hasara uğradığında da pulpaya ulaşabilirler. Pulpadaki enfeksiyon daha sonra çevre dokuya yayılarak abse oluşturur. Bakterilerin dişler ve dişetleri arasında oluşan ceplerde birikmesi ile oluşan bir abseye periodontal abse adı verilir. Bu abse tipi kronik periodontal hastalık varlığını gösterir ve bu durumda, periodontal zar (dişin kemiğe bağlantısı) hasara uğramıştır ve ciddi olgularda destek olan kemik bozulmuştur.
Apse dental belirtileri
Apse dental oluşumunda etkilenen diş ağrır veya zonklar ve ısırma ve çiğneme genellikle ağn vericidir. Diş çevresindeki diş eti hassastır, kızarmış ve şişmiş olabilir. Tedavi edilmemiş bir abse giderek, çene kemiği boyunca diş eti yüzeyine doğru bir sinüs (kanal) açabilir ve diş etinde bir şişlik yapabilir. Eğer diş etindeki şişlik patlarsa pü (irin) ağza boşalır ve ağrı bu gelişmeden sonra genellikle hafifler. Abse çevre dokulara ve kemiklere yayıldıkça, boyundaki tükrük bezleri ve yüz şişebilir ve baş ağrısı ve ateş gibi enfeksiyon belirtileri ortaya çıkabilir.
Apse dental tedavisi
Periapikal abse, pünün (irinin) akabilmesi için dişin tacından pulpa boşluğuna bir delik açılması yoluyla boşaltılabilir ve sonra kökkanal tedavisi (pulpa boşluğunun dental sementle doldurulması) işlemi yapılır. Bazı olgularda dişin çekilmesi (ekstraksiyon dental) gereklidir. Eğer enfeksiyon yayılmış ise antibiyotik ilaçlar reçete edilir.
Periodontal abse genellikle enfekte materyalin diş hekimi tarafından dikkatle uzaklaştırılması ile tedavi edilebilir.
Diş hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Diş iltihabı (gingivitis) neden olur
- Diş eti çekilmesi neden olur
- Diş eti kanaması neden olur
- Hamilelikte diş iltihabı bebeğe zarar verir mi