Aort yetmezliği nedir?
Aort yetmezliği (AY), aort kapak yaprakçıklarında, aort kökünde ya da her ikisinde birlikte meydana gelen patolojik değişiklikler sonucu ortaya çıkar.
Aort yetmezliği neden olur?
- Aort kapağının uygun şekilde kapanmaması, kapağın üç değil iki yaprakçıktan oluştuğu doğumsal bir anormalliğe bağlı olabilir.
- Kapak yaprakçıkları infektif endokardit (kalbin iç yüzünü döşeyen zarın iltihabı) sonucunda hasar görebilir ve buna bağlı aort yetmezliği gelişebilir.
- Uzun süreli (kronik) hipertansiyon bazen aort kökünün genişlemesine ve böylece kapağın gerektiği gibi kapanmamasına neden olarak aort yetmezliğine yol açabilir.
- Aort yetmezliği, ankilozan spondilit (omurga romatizması) ve bağ dokularının konjenital bir hastalığı olan Marfan sendromu ile de ilişkilidir.
- Günümüzde eskisi kadar sık görülmeyen romatizmal ateş hastalığı da aort kapağa zarar verebilir; bu gibi bir durumda da aort stenozu (aort kapağının daralması) ve aort kapak yetmezliği bir arada görülebilir.
- Tedavisi yapılmamış sifiliz enfeksiyonu kaynaklı da aort yetmezliği gelişebilir.
Aort yetmezliği belirtileri
Aort yetmezliği bir şikayete neden olmayabilir; bu durum bazen rutin muayeneler sırasında doktor sternumun (hançer kemiği) solunda göğüs duvarı önünde bir üfürüm (anormal kalp sesi) duyulduğunda fark edilir. Kalp sol ventriküle kanın geri kaçışını, sol ventrikül hipertrofisi (kas kalınlaşması) ve dilatasyonu (balonlaşma) sonunda kalp yetersizliğine götürene kadar daha güçlü çarparak kompanse eder; bu durum soluk alma güçlüğüne ve ödeme (akciğerde sıvı birikimine) yol açar.
Diğer belirtiler arasında genellikle sırtüstü yatmayla ortaya çıkan nefes darlığı, karın ağrısı, çarpıntı, çabuk yorulma gibi belirtiler de bulunabilir. Daha az hastada bayılma ve özellikle gece göğüs ağrısı olabilir.
Aort yetmezliği teşhisi
Aort yetmezliğinin teşhisi için bir göğüs röntgeni, EKG (kalbin elektriksel aktivitesinin ölçülmesi) ve ekokardiyografi (kalp yapılarının, kalpten gelen ses dalgalarının yansıma paterninin ölçülmesi ile görüntülenmesi) gibi tetkikler yapılabilir. Yetmezliğin düzeyini değerlendirmek için bazen bir kardiyak kateter kullanılır.
Aort yetmezliği tedavisi
Aort yetmezliği tedavisinde eğer hastada romatizmal kalp hastalığı varsa bunun kontrol altında tutulması için düzenli takip ve uygun tedavi, endokardit gelişmesini önlemek için gereken durumlarda uygun tedavi ve kalp yetmezliğinin tedavisi gibi yöntemler uygulanır. Sonunda, kalbin hasarlı kapağını değiştirmek için kalp kapak ameliyatı (kapak onarımı ya da kapak değişimi) gerekebilir.
Benzer sağlık yazıları
- Kalp kapak hastalığı nedir ve neden olur
- Kalp teklemesi nedir ve neden olur
- Aort kapak değişimi nedir ve nasıl yapılır
- Aort kapak darlığı nedir ve neden olur
- Kalp yetmezliği neden olur
14 Yorum