Aort stenozu (darlığı) nedir?
Aort darlığı, aort kapağı açıklığının daralarak kanın dolaşıma geçmesinin engellenmesidir. Aort stenozu kalbin daha güçlü çalışmasına neden olur ve bu durum sol ventrikül (kalbin ana pompalama odağı) duvarındaki kasın kalınlaşmasına yol açar. Kapağın daralması koroner arterlere (kalp dokularını oksijenden zengin kanla besleyen ana damarlara) akan kanın miktarını azaltır.
Aort stenozu (darlığı) neden olur?
Aort stenozunun en sık nedeni aort kapağında kalsiyum birikimidir. Bu birikim genellikle ateroskleroz sonucu oluşur. Aort stenozu konjenital (doğumda var olan) anormallilerden dolayı da ortaya çıkabilir.
Aort darlığının diğer nedenleri arasında dejeneratif hastalıklar, Mönckeberg hastalığı, biküspit aorta, akut eklem romatizması, Paget hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, ksantömatöz tendinal hiperkolesterolemi gibi nedenler de sayılabilir.
Aort stenozu (darlığı) belirtileri
Aort stenozu herhangi bir belirtiye neden olmayabilir ve bazen rutin muayene sırasında doktor sternumun sağında göğüs duvarı önünde ve bazen boyunda bir üfürüm (anormal kal sesi) duyarak tespit edebilir.
Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında ise bayılma, enerji yokluğu, efor sırasında göğüs ağrısı ve nefes alma güçlükleri görülebilir. Hastalığın daha sonraki aşamalarında ortaya çıkan bulgular arasında zayıf bir nabız, atriyal-ventriküler fibrilasyon ve kardiyomegali (kalpte genişleme) bulunur.
Aort stenozu (darlığı) nasıl teşhis edilir?
Aort stenozu gelişmiş hastalarda yetmezliği saptamak için göğüs röntgeni, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi gibi tetkikler yapılabilir. Darlığın derecesini tespit edebilmek için kardiyak kateter (kalbe kan damarları yoluyla yerleştirilen esnek tüp) yöntemi de uygulanabilir.
Aort stenozu (darlığı) tedavisi
Aort darlığı tedavisinde hasarlı kapağı genişletmek veya yenisi ile değiştirmek için kalp kapağı ameliyatı gerekebilir.
Kalp kapak ameliyatlarının çoğu (üçte ikisi gibi bir oranı) aort kapak darlığı nedeni ile yapılmaktadır. Aort kapak açık ameliyatı ile hastanın kireçlenmiş kapağı metal ya da biyolojik kapak ile değiştirilmektedir. İleri yaşlardaki hastalarda genelde biyolojik doku kapakları tercih edilmektedir.
Benzer sağlık yazıları
- Aort kapak yetmezliği nedenleri ve tedavisi
- Kalp kapak hastalığı neden olur
- Kalp çarpıntısı neden olur
- Aort kapak değişimi ne için yapılır
- Valvuloplasti nedir ve ne için yapılır