Damar Hastalıkları ve Tedavileri

Antifosfolipid – Hughes Sendromu Nedir?

Hughes sendromu nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Hughes sendromu (AFS), potansiyel olarak ciddi bir durumdur, bu sendrom ayrıca antifosfolipid sendromu olarak da bilinir. Kan damarlarının içindeki kan pıtısı oluşma riskinin (trombus) artmasıdır. Bu sendrom yapışkan kan olarak da adlandırılır.

Antifosfolipid (hughes) sendromu nedenleri

Hughes sendromunun otoimmün bir bozukluğa bağlı geliştiğine inanılmaktadır. Bu bozuklukta immün sistem bütün vücutta bulunan (özellikle hücre duvarlarında) fosfolipid denilen yağ moleküllerine saldırır.

Hughes sendromu tek başına ya da sistemik lupus eritematozus gibi diğer otoimmün hastalıklar ile birlikte görülebilir. Hughes sendromu kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen bir sendromdur.

Antifosfolipid (hughes) sendromu belirtileri ve riskleri

Trombus (kan pıhtısı) vücudun herhangi bir yerinde hem arterlerde hem de venlerde meydana gelebilir. Bu bozukluktan en sık etkilenen damarlar bacak damarlarıdır.

  1. Beyinde tromboz oluştuğunda dokunun kan akımında azalmaya bağlı olarak baş ağrısı, migren ve hafıza kaybı ortaya çıkar. Hughes sendromunun diğer nörolojik belirtileri arasında baş dönmesi, denge bozukluğu, görme sorunları, pins ve iğne duyarlılığı vardır.
  2. Akciğerlerde tromboz oluştuğunda solunum güçlüğü, göğüs ağrısı ve kanlı öksürük gibi şikayetler görülebilir.
  3. Derinin altındaki kan damarları özellikle dizler ve wristler bu durumdan etkilenir ve livedo retükülaris denilen açık kırmızı renk değişiklikleri gelişir.
  4. Arterlerdeki kan pıtılaşması (tromboz) miyokart enfarktüsü (kalp krizi), akciğer embolisi, geçici iskemik atak ya da inme gibi önemli komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olabilir ve bu komplikasyonlar genç yaşlardaki (45 yaş altı) kişilerde de görülebilir.
  5. Hamilelerde kan pıtılaşması (tromboz) plasentada gelişebilir ve fetusa (anne karnındaki bebeğe) giden kan akımını bozarak düşüğe yol açabilir, kadının tekrar tekrar düşük yapmasına sebep olabilir.

Antifosfolipid (hughes) sendromu tedavisi

Hughes sendromu kanın pıhtılaşma eğilimini azaltan kan sulandırıcı ilaçlar ile tedavi edilir. Hughes sendromu tedavisi uzun süre ya da yaşam boyu devam edebilir.

Hughes sendromu tedavisi hastalığın seyrinin düzelmesine oldukça yardımcıdır. Tedavi hastanın normal bir yaşam sürmesini sağlar.

Hughes sendromu tedavi edildiği sürece doğurganlık dönemindeki kadınlarda da düşük riskini azaltır.

Damar hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Ateroskleroz hastalığı nedir
  2. Akut arter tıkanıklığı neden olur
  3. Bacak ülserleri neden olur
  4. Raynaud hastalığı nedenleri ve tedavisi
  5. Hamilelikte venöz tromboz neden olur
  6. Hamilelikte tromboemboli nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git