A

Antiasit İlaçlar Nedir ve Ne İçin Kullanılır? Antiasit İlaçların Yan Etkileri

Antiasitler genellikle mide asidini nötralize eden magnezyum veya alüminyum bileşikleri içerirler.

Antiasit ilaç kısaca nedir ve nasıl etki eder?

Antiasitler genellikle mide asidini nötralize eden magnezyum veya alüminyum bileşikleri içerirler. Bazıları asid reflüsünü azaltarak özofagusu (yemek borusunu) koruyan alginatlar veya şişkinliği azaltmayı yarayan köpük azaltıcı bir ajan olan dimetikon da içerir.

Antiasit ilaçlar ne için kullanılır?

Antiasit ilaçlar sindirim bozukluğu, mide yanması, gastroözofageal reflü hastalığı (mide asidinin yemek borusuna geri kaçması durumu), özofajit (yemek borusu iltihabı) ve peptik ülser belirtilerini hafifletmek için alınan ilaçlardır.

Antiasit ilaçların yaygın yan etkileri nelerdir?

Alüminyum içeren antiasitler kabızlık yapabileceği gibi, magnezyum içeren antiasitler ishal (diyare) yapabilir. Fakat, eğer bir preparat her iki maddeyi de içerirse bu etkiler önlenebilir. Antiasitler birçok ilacın emilimi ile de çakışırlar, bu nedenle çakışan ilaçlarla aynı zamanda alınmamalıdırlar.

Uyarı: Antiasitler doktor gözetimi altında olmadan düzenli şekilde kullanılmamalıdırlar. Çünkü daha ciddi bir hastalık belirtilerini başlatabilirler veya ciddi komplikasyonlara yol açabilirler.

Antiasitlerin ilaçlarla etkileşimi

Antiasitler bazı ilaçların absorbsiyonunu (emilimini) etkileyebilir. İdrar pH’sını değiştirebilir. Antiasitlerin; digoxin, izoniazit, propranolol, tetraksiklin, cimetidin, chlordiazepoxide, chlorpromazin, phenytoin, antikolinerjikler, antienflamatuarlar ve demirin emilimini azalttığı göz önünde bulundurularak, bu ilaçların antiasitlerle aynı zamanda verilmemesi gerekir. Magnezyum hidroksit’de idrar pH’sını değiştirerek birçok ilacın renal atılımını etkiler. Buna karşın H2 reseptör antagonistlerinin absorbsiyonu (emilimini) anlamlı olarak etkilemediği hakkında bilgiler vardır.

Sık Kullanılan Antiasitler

Benzer sağlık yazıları

  1. Gastroözofageal reflü nedir
  2. Reflü hastaları nasıl beslenmeli
  3. Peptik ülser nedenleri ve tedavisi
  4. Mide yanması neden olur
  5. Özofajit nedir ve neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git