Bebek Gelişimi

Anne Sütü Nasıl Oluşur? Anne Sütü Nedir?

Anne sütü; yeni doğanda optimum büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içinde barındıran biyolojik yararı yüksek, sindirimi kolay doğal bir besindir.

Anne sütü nedir?

Anne sütü; yeni doğanda optimum büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içinde barındıran biyolojik yararı yüksek, sindirimi kolay doğal bir besindir. Anne sütünün ve emzirmenin, hem bebek, hemde anne bakımından başta beslenme olmak üzere, sağlık açısından, bağışıklık sisteminin gelişimi ve güçlenmesi açısından, psikolojik, ekonomik ve sosyal açıdan  pek çok yararı olduğu bilinmelidir.

Her canlının sütünün kendisine ve bebeğine özel olması anne sütünü yavrusu için benzeri olmayan bir besin yapmaktadır. Yeni doğan döneminin ilk 6 ayında bebeklere verilebilecek en ideal besinin anne sütü olduğu unutulmamalıdır. Anne sütünün ve bebeği emzirmenin bebek ve anne için oldukça fazla yararları vardır. Bebek beslenmesi ile ilgili uygulamaların tarihsel olarak gelişimi incelendiğinde bebek için en önemli besinin hiç şüphesiz anne sütü olduğu görülmektedir.

Anne sütünün oluşumu

  1. Doğumdan sonraki ilk günlerde memelerden kolostrum denen bol proteinli, hastalık etkenlerine karşı koruyucu “ilk süt” salgılanır.
  2. Doğumdan sonra dördüncü gün normal süt üretimi başlar ve aylarca devam eder.
  3. Anne sütü ile beslemede önemli nokta bebeğin her istediği anda emzirilmesidir. İlk günlerde bu, iki üç saat aralıklarla olabilir.
  4. Anne sütü yapımı, bir anlamda, “arz-talep” kurallarına göre gerçekleşir: Bebek ne kadar emer ise sütünüz o kadar bollaşır.
  5. Anne sütü ile birlikte, beslenmesine destek olmak üzere mama da alan bebekler mama ile doyar ve meme emmeye fazla meraklı olmazlar. Bu nedenle memeler, süt yapımı için gerekli uyarıyı alamaz ve süt üretimi düşer.
  6. Anne sütü hep aynı yapıda değildir. Her emzirmenin başlarında daha akıcı, susatıcı özellikleri olan bir süt gelir. Emzirmenin sonlarına doğru, anne sütünün kalorisi daha yüksek ve daha doyurucu olur.
  7. Bu nedenle bebeğin, her defasında aynı memede en az 10-15 dakika tutulması yararlıdır. Yoksa kısa sürede bebek yeniden acıkır.

Anne sütünü arttırmanın yolları

Sütünüzün çoğalması için yapacağınız tek şey iyi beslenmektir. Bol proteinli besinler alın, içebildiğiniz kadar su ve meyve suyu için. Bol bol dinlenmeyi de göz ardı etmeyin. Geri kalanını bebeğinizin doğal iştahı halledecektir. Süt üretimi için oldukça fazla enerjiye gereksiniminiz olacağı için şu sıralarda rejim yapmanız hiç doğru değildir, iştahınız doğrultusunda beslenin, ancak kalorinizi “boş” karbonhidratlardan değil, vitaminler açısından zengin olan besinlerden sağlayın.

Anne sütünü arttırmanın yolları

Anne sütünü arttırmanın yolları

Anne sütünün gelmesi ve emzirmenin başlaması

Doğumdan sonra meme başlarının çevresindeki koyu renkli bölüm (areola) şişer, meme başları düzleşir. Doğumdan yaklaşık dört gün sonra memeler, ilk günlerde gelen “ilk süt” yerine gerçek süt yapmaya başlar. Bir sabah uyandığınızda memelerinizi şişmiş, sertleşmiş bulabilir ve rahatsızlık duyabilirsiniz. Buna süt şişmesi (angorjman) adı verilir ve 48 saat içinde geçer. Bu durum bebeğiniz için de emmede sorun yaratabilir. Hem şişliği gidermek hem de memelerinizi rahatlatmak için aşağıdaki önlemleri almanız gerekebilir.

  1. Bebeğinizi emzirmeden önce sıcak, temiz bir havluyu göğsünüze bastırarak memelerinizi yumuşatın. Duşa girip memelerinize sıcak su tutmak da işe yarayacaktır.
  2. Eliniz ile memelere masaj yaparak fazla sütün çıkmasını sağlayın. Bu süt bebeğin memeyi bulmasına da yardımcı olur.
  3. Bu aşamada süt çıkaramazsanız kaygılanmayın, bir süre sonra başarırsınız.
  4. Bebeği emzirirken serbest kalan eliniz ile emzirdiğiniz memeyi alttan destekleyerek biraz yukarı kaldırın. Böylece içeri dönmüş olan meme başı dışarı doğru çıkacak, bebeğiniz dudaklarıyla kolayca memeyi tutabilecektir. Bebek emdikçe şişlik ve rahatsızlık geçer.
  5. Bebeği emzirirken ne kadar süt aldığını göremezsiniz. Yeterli beslenip beslenmediğini merak etmeniz de doğaldır. Ancak bebeğiniz her ağladığında onu memeye tutuyorsanız, kilo alışı da normal ise yeterli süt alıyor demektir. Bebeklerin ilk günlerde biraz ağırlık kaybettiğini ve doğum kilolarına yeniden dönmelerinin üç dört hafta kadar bir zaman alabileceğini unutmayın.
Anne sütünün bebeğe ve anneye faydaları

Anne sütünün bebeğe ve anneye faydaları

Emziklilik dönemi ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Bebek beslenmesi nasıl olmalı
  2. Bebek nasıl emzirilir
  3. Bebekler neden kusar
  4. Bebeklerde iştahsızlık neden olur
  5. Emziklilik dönemi beslenme nasıl olmalı
  6. Sağlıklı bebek için hamilelikte beslenme nasıl olmalı
  7. Çocuklarda galaktozemi nedenleri

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git