Anne karnında bebeğe girişimsel tedavi
Son yıllarda fetal (anne karnındaki bebek) kardiyolojisi alanında önemli gelişmeler vardır. Günümüzde anne karnındaki bebeğin kalp hastalıklarının tanısını koymak ve daha anne karnındayken tedavisini yapmak mümkün olmaktadır. Önceleri doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi yalnızca açık kalp ameliyatı şeklinde yapılmakta idi. Bu yöntemlerde göğüs kafesi açılıp kalp durdurularak işlem yapılıyordu. Fakat son yıllarda bazı açık cerrahi tedavi yöntemleri yerine, girişimsel tedavi yöntemlere bırakmıştır. Girişimsel tedavi yöntemleri sayesinde bir kesik yapılmadan, kalp akciğer makinesine bağlanmadan anne karnındaki bebeklerin tedavisinin yapılması mümkün olabilmektedir.
Her yıl yaklaşık 10-12 bin doğumsal kalp hastası bebek dünyaya geldiği varsayılmaktadır. Doğumsal kalp hastalığının nedenleri arasında akraba evliliği, ailede yakın akrabalarda ya da anne-baba ve kardeşte doğumsal kalp hastalığı varlığı, çoğul gebelik, ileri yaş (35 yaşından sonra hamilelik), hamileliğin ilk aylarında geçirilen enfeksiyonel hastalıklar, radyasyon, kromozom anomalileri, annede diyabet (şeker) hastalığının varlığı, hamilelik döneminde yanlış ilaç, alkol ve sigara gibi zararlı maddeler kullanımı gibi nedenlerden dolayı bebeklerde doğumsal kalp hastalıkları sayılabilir.
Hangi kalp hastalıklarında anne karnında tedavi uygulanır?
Özellikle kalpten çıkan büyük damarların darlıklarda anne karnında girişimsel tedavi yapılmaktadır.
Akciğer atar damarı ve büyük arterlerin kapaklarında daralma olduğunda girişimsel tedavi uygulanabilir. Bu girişimsel tedavilerin anne karnında yapılmasının sebebi, hastalık daha fazla ilerlememesi içindir. Bu işlem bebek doğduktan sonra daha zor olduğundan yapılan ameliyatın başarı oranı düşük olabilir.
Anne karnındayken uygulanan girişimsel tedavi sayesinde bebek doğduktan sonra cerrahi tedaviye gerek duyulmayabilir veya daha küçük bir müdahale ile bu sorun düzeltilebilir. Bu işlemler deneyimli uzmanlar tarafından yapıldığında başarı oranı yüksektir.
Bunların dışında, günümüzde anne karnında tedavisi yapılabilen kalp sorunlarından önemli bir kısmını da ritim bozuklukları oluşturmaktadır. Kalpte yapısal bir bozukluğun olmadığı ve sadece ciddi ritim bozukluğu olan hastalarda anne karnındaki bebeğe direkt veya anne aracılığyla ilaçlar verilerek fetusta kalp yetmezliği meydana gelmesi engellenir ve çoğu durumlarda anne karnında bebeğin ölüm riski önlenebilir. Anne karnındaki bebeğe girişimsel işlemde önemli olan nokta, doğru tanı kadar doğru tedavi yöntemidir.
Anne karnındaki bebeğin kalp rahatsızlıklarının tanısında, günümüzde fetal ekokardiyografi yöntemi kullanılmaktadır. Fetal ekokardiyografi, alanında uzmanlaşmış çocuk kardiyolojisi tarafından hamileliğin 16. ve 24. haftaları arasında yapılır. Erken tanı hem bebeğin hem de annenin sağlığı ve hayatta kalması açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle hamilelikte rutin kontrolleri aksatmamak gerekir.
Benzer sağlık yazıları
- Fetal ekokardiyografi nedir
- Hamilelikte kalp ameliyatı nasıl yapılır
- Çocuklarda doğumsal kalp hastalıkları