B

Anne ve Babanın Boşanması Çocuğun Psikolojisini Nasıl Etkiler? Boşanan Ailelere Yardımcı Öneriler

Boşanma çocuklar açısından her zaman zor olmakla birlikte, yıkıcı olmak zorunda değildir.

Boşanma nedir?

Boşanma, yasalar çerçevesinde gerçekleştirilmiş olan evliliğin, tarafların karı koca olarak hiç bir bağları kalmaksızın, eğer çocukları varsa hakları saklı kalmak üzere yargıç kararıyla sona erdirilmesi ve tarafların başkalarıyla evlenebilmesine olanak sağlayan hukuki bir işlemdir.

Boşanma nedenleri

Boşanmaya sebep olabilecek birçok etken olabilir.

  • Ekonomik güçlükler
  • Sağlık sorunları
  • İşsizlik
  • Alkol bağımlılığı
  • Kumar bağımlılığı
  • Uyuşturucu madde kullanımı
  • Çocuklar ve eşlerin aileleri ile ilgili problemler
  • Aşırı ilgisizlik
  • Aşırı kıskançlık
  • İhanet gibi durumlar boşanmaya neden olabilir.

Boşanmış ailelerin çocukları mutlu olabilir mi?

Boşanma çocuklar açısından her zaman zor olmakla birlikte, yıkıcı olmak zorunda değildir. Boşanmış ve yalnız yaşayan ebeveynler çocuğu büyütme ve uyum sağlamayı yaşamının en önemli amacı olarak görürse, bu çocuklar da iki ebeveynli ailelerdeki çocuklar kadar iyi ve mutlu yetişebilirler. Bir çocuğun uzun vadede anne ve babasının boşanmasına ne derecede uyum sağlayacağını, anne ve babanın bu duruma ne derecede uyum sağladıkları belirler.

Boşanma çocukların psikolojisini ve yaşamını nasıl etkiler?

Ebeveynleri  boşanma kararı almış ya da boşanmak üzere olan çocuklar çeşitli heyecanlar ve sorunlar yaşarlar. Birçok çocuk anne ve babasının boşanma döneminde korku, kafa karışıklığı, hiddetlenme ve güvensizlik gibi karışık duygular hissedebilir; bazen de ebeveynlerin onu terk edeceğini düşünebilir. Anne babasının ilişkisi ne kadar kötü olursa olsun, her çocuk boşanmayı bir kayıp olarak algılar.

Anne babasının boşandığı dönemdeki yaşlarına ve gelişme evrelerine bağlı olarak, çocuklar duygularını farklı şekillerde gösterirler.

Okul öncesi çocuklarda boşanmanın kötü etkileri: Henüz okula başlamamış olan çocuklar, bir ebeveynden ayrılacakları için ya da başka insanların (anneanne, babaanne, amca, dayı gibi akrabalarda ya da çocuk yuvası gibi bir kurumda) kalacağı için korkabilirler. Bazı çocuklar anne ve babasının boşanması konusunda kendisini suçlayabilir. Bu çocuklar bunalımlar geçirebilir, uyku, yeme ya da tuvalet alışkanlıklarında sorunlar ortaya çıkabilir ya da bu düzenleri değişebilir.

Okul çağındaki çocuklarda boşanmanın kötü etkileri: Okula giden çocuklar huysuz, ağlamaklı, öfkeli, dalgın, saldırgan olabilirler ve/veya okula gitmeyi korkabilirler ya da bunalımlar geçirmekten korkabilirler. Boşanmadan dolayı üzüntü duyduklarını ve onların tekrar bir araya gelmelerini çok istediklerini söylerler. Onlara olan bağlılıklarını paylaştırmak zorunda kaldıkları için kaygı duyabilirler. Okul başarılarında düşüş gözlenebilir. Beslenme ve uyku bozuklukları yaşayabilirler.

Ergenlerde boşanmanın kötü etkileri: Anne ve babası boşanmış büyük çocuklarda ve ergenlerde baskın duygu durum değişiklikleri ve şiddetli öfke vardır. Bu yaşlardaki çocuklar genellikle taraf tutar ve suçu diğer ebeveyne yüklerler. Ergenlik döneminde anne ve babası boşanmış çocuklar ailesinden ve arkadaşlarından da uzaklaşabilir, saldırgan bir birey olabilirler. Boşanmanın maddi sonuçlarından kaygı duyabilirler, depresyona girebilirler, ileride yaşayacakları yakın ilişkiler (karşı cinse bağlanmak ve onunla ilgili gelecek planları yapmak gibi) konusunda karamsarlık hissedebilirler. Anne babası boşanmış birçok ergen alkol, sigara ya da başka maddelere başlama eğilimi gösterebilir.

Boşanma ve Çocuk

Anne babası boşanan çocukların bu duruma uyum sağlaması için öneriler

Boşanmadan sonra ailenin yeni dinamiğini yönlendirirken öncelikle çocuğunuzun ya da çocuklarınızın menfaatlerini düşünmeniz gerekir.

Aşağıdaki öneriler, anne babası boşandıktan sonra çocuğun yaşama uyum sağlamasına yardımcı olabilir: 

  • Eski kavgalarınızı ve anlaşmazlıklarınızı bir kenara bırakmalı ve çocuğun geleceğini düşünmelisiniz. Boşanmış olmalarına rağmen iki ebeveyn de birlikte çalışırsa, net tavsiyeler ve istikrarlı bir rutin sürdürülürse, her iki evde de birbirine benzeyen kurallar ve disiplin uygulanırsa çocuk en iyi şekilde yetişecektir.
  • Çocuğunuzu duygularını size anlatmayı teşvik edin ve bunu yaparken nasıl hissetmesi gerektiği hakkında siz yönlendirme yapmayın. Çocuğunuz bu dönemde içine kapanabilir ve duygularını sizinle paylaşmak istemeyebilir.
  • Her iki ebeveyn de birbiri hakkında negatif şeyler söylememelidir, çünkü eski eşinizi kötülemek, çocuğun ortada sıkışmışlık duygusu hissetmesine sebep olur. Anne babası boşanmış çocuk iki ebeveyn hakkında da pozitif görüşlere sahip olursa kendini daha güvende ve daha iyi hissedecektir.
  • Çocuk yanında kalmadığı ebeveyni ile de iyi bir ilişki sürdürmeli ve olabildiğince sık görüşmelidir ve her iki ebeveyn de bu konuda anlayışlı olmalı ve çocuk istemese bile bu konuda mümkün olduğunca teşvik etmelidir.
  • Ebeveynler çocuktan, birbiri arasında tercihler yapmasını istememelidir.
  • Eşler çocuğunu ya da çocuklarını birbiri arasında aracı olarak kullanmamalıdır. Ziyaretler için eşler birbiri ile randevulaşmalıdır ve okul, disiplin sorunları gibi konularda özel görüşmelidir.
  • Ebeveynler, çocuğun hangi ebeveynde nasıl duracağı konusunda hukuk savaşlarına girmekten kaçınmalıdır. Bu tür mahkemeler çocuğunuzun geleceğe emniyetsiz bakmasına ve güvensizliğe yol açar. Hangi ebeveyni ile kalacağını çocuğun kendisinin seçmesine izin verilmelidir.
  • Çocuğun iki ev arasında giysilerini ve diğer bazı eşyalarını paylaştırmasına izin verilmeli ve her iki evde de çocuğun eşyalarına yer ayrılmalıdır.
  • Çocukla yeterli vakit geçirilmediği için telafi olarak ona sık sık hediye alma gereksinimi duyulmamalı ve istediği her şeye evet denilmemelidir.
  • Çocuk bir ebeveynde kaldığı dönemde de diğer ebeveyni ile görüşmesine izin verilmelidir.
  • Özellikle ergenlik çağındaki çocuklar kardeşlerinden ayrı bir evde yaşamak istemezler ya da bunu tam olarak ifade edemezler, bu nedenle kardeşler istemediği sürece ya da bunu tam olarak ifade edemedikleri sürece kardeşler birbirinden ayrılmamalıdır.
  • Ebeveynler boşandıktan sonra sebep ne olursa olsun çocuğun ya da çocukların yanında tekrar tartışmaktan kaçınmalıdır.
  • Çocuğunuz ya da çocuklarınız sizin flörtlerinizi (annenin erkek arkadaşını, babanın bayan arkadaşını) çabuk ve kolay bir şekilde kabullenmeyebilir, bu nedenle bunu çocuğunuzdan kolay kabullenmesini beklemeyin. Boşanmadan sonra en iyi koşullarda bile ebeveynlerin yeni cinsel arkadaşlıkları çocuklarda uyum sorunlarına neden olmaktadır. Bu geçiş döneminde çocuğunuza daha fazla zaman ayırmalı ve sabırlı olmalısınız.
  • Boşanma sonrası kendi gereksinimlerinizi de karşılamaya çalışın. Siz, boşanmış bir birey olduğunuzu ve kendi gereksinimlerinizi de karşılamak zorunda olduğunuzu fark edip uyum sağlarsanız çocuğunuz da yeni yaşamıyla daha iyi başa çıkabilir, bu duruma daha kolay ve daha kaliteli uyum sağlayabilir.

    Boşanma çocukları nasıl etkileri

Güç bir boşanmadan sonra yaşantınızı devam ettirme konusunda oldukça zorlanırsınız, bu gibi durumlarda yardım isteyin. Tek ebeveynler için tasarlanmış toplumsal programları araştırın.

Eğer, boşanma sonrası kendinizi umutsuz, tek başına kalmış ve değersiz hisseder ve hiç bir şeyden zevk alamaz hale gelirseniz bir psikiyatri uzmanına başvurun (depresyon geçiriyor olabilirsiniz) ve bu durum tedavi gerektirir.

Benzer sağlık yazıları

  1. Çocuklarda davranış bozuklukları neden olur
  2. Çocuklarda ve ergenlerde bipolar bozukluk nedenleri ve tedavisi
  3. Çocuklarda uyku bozuklukları neden olur
  4. Çocuklarda anksiyete bozukluğu nedenleri ve tedavisi
  5. Çocuklarda yatak ıslatma nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git