Nörolojik Hastalıklar ve Tedavileri

Alzheimer Hastası Bakımı

Alzheimer hastası bakımında nelere dikkat etmek gerekir?Son yıllarda tıp dünyasındaki ilerlemeler sayesinde insan ömrü uzamıştır ve ömrün uzamasının kaçınılmaz sonucu olarak yaşlılık hastalıkları artmaktadır. Bu hastalıklardan biride alzheimer hastalığıdır. Alzheimer hastalığının nedeni tam olarak bilinmese de beyin hücrelerinin gereken zamandan daha erken ölmesi sonucu gelişen bir hastalıktır. Alzheimer hastaları için ilaç tedavileri kadar özenli bir bakımında önemi büyüktür. Hastalığın ilerlemesi nedeni ile hastanın günlük yaşamında daha fazla yardıma ihtiyacı vardır. Hastanın yakınları, hastanın günlük yaşamında giyinme, yemek yeme, tuvalete gitme ve yıkanma gibi aktiviteler sırasında hastaya yardımcı olmalıdır.

Alzheimer hastası bakımında nelere dikkat etmek gerekir?

Son yıllarda tıp dünyasındaki ilerlemeler sayesinde insan ömrü uzamıştır ve ömrün uzamasının kaçınılmaz sonucu olarak yaşlılık hastalıkları artmaktadır. Bu hastalıklardan biride alzheimer hastalığıdır. Alzheimer hastalığının nedeni tam olarak bilinmese de beyin hücrelerinin gereken zamandan daha erken ölmesi sonucu gelişen bir hastalıktır. Alzheimer hastaları için ilaç tedavileri kadar özenli bir bakımında önemi büyüktür. Hastalığın ilerlemesi nedeni ile hastanın günlük yaşamında daha fazla yardıma ihtiyacı vardır. Hastanın yakınları, hastanın günlük yaşamında giyinme, yemek yeme, tuvalete gitme ve yıkanma gibi aktiviteler sırasında hastaya yardımcı olmalıdır.

Alzheimer hastalarına bakmak yorucu ve meşakkatli bir iştir ve bu durumla başa çıkabilmek için alınabilecek her türlü eğitim ve yardım alınmalıdır. Hastanın yakınları, duygusal destek sağlayarak hastanın kendini mutlu hissetmesini ve boş zamanlarını değerlendirmesi için bir meşguliyet edinmesi konusunda yardımcı olabilirler. Hasta yakınları, hastanın evde ve dışarıda güvenliği için, yangın çıkarması, kaygan zeminlerde düşmesi, dışarıda kaybolması ve araba kullanması gibi kazaları önlemeye çalışmalıdırlar ve banka işlemleri, çek kullanma işlemleri, tek başına alışveriş gibi para konusundaki ihtiyaçlarında da hasta yalnız bırakılmamalıdır.

Alzheimer hastasına bakan yakınları, hastayı kendi giysilerini giyebilmesi için kolay giyilen kıyafetleri seçmeli, temizlik alışkanlıklarını hastaya hatırlatmalı ve gereğince yardımcı olmalı, hatırlatma amaçlı, listeler ve takvimler kullanmalı, kalabalık olmayan sosyal ortamları girmesini teşvik etmek gibi yardımcı alternatifler ile hastanın bakımınında kolaylık sağlanabilir.

Alzheimer hastasına bakmak

Alzheimer hastasına bakmak

Alzheimer hastasına bakan kişilere düşen görevler

Alzheimer hastasına bakan yakınlarının dikkat etmesi gereken durumlar, hastanın davranışlarının hastadan değil hastalıktan kaynaklandığını anlamaya çalışmaları gereklidir. Sakin ve soğuk kanlı olmaları, sabırlı olmaları, hastaya ve kendilerine başka aktivitelere yönlendirmeye çalışmaları, hasta ile konuşmaları ve hastayı dinlemeleri, hastaya güven ve sevgi göstermeleri, hasta ile kısa ve kolay cümleler ile konuşmaya çalışmaları, aile eğlencelerine hastanın dahil edilmesi, özellikle hastadan utanmamaları ve onun hasta olduğuna çevrelerine anlatmaları, hastanın başarılı yaptığı aktivitelerin övülmesi, hastanın davranışlarını kötüleştiren durumlardan kaçınılması, hastaya karşı sesin yükseltilmemesi ve kızılmaması, hastaya sürpriz yapılmaması, hastanın yapabildiği şeyler üzerine odaklanılır iken, yapamadığı şeylerden kaçınılması ve hastadan sıkılmamak gereklidir.

Alzheimer hastasına bakmak hem duygusal hemde fiziksel açıdan oldukça yorucu bir durumdur. Hastaya bakan kişi sürekli uğraşmaktan ve fiziksel çaba isteyen işleri yapmaktan yorgun düşebilir. Bu nedenle alzheimer hastasına tek bir kişinin bakması oldukça zordur. Alzheimer hastası olan kişilerin yakınlarından yada alzheimer bakım evlerinden, derneklerinden yardım istemeleri faydalı olur. Alzheimer hastası bakan kişilerin % 40’ında depresyon riski söz konusudur. Bu durum göz önünde bulundurulup yardım istemek, utanma ya da kendini suçlu hissetme duygusuna sebep olmamalıdır ve yardım istemekten çekinmemek gereklidir.

Alzheimer hastalığı nedir? belirtileri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git