Zambakgillerden, asıl vatanı Kuzeydoğu Afrika olan, sıcak bölgelerde yetişen yaprakları oldukça yüksek bir sapın tepesinde rozet biçiminde toplanmış bulunan, çok yıllık bir süs bitkisi olup, bu bitkinin etli ve kalın yapraklarından çıkarılan, kırmızımtırak esmer renkli, aynı zamanda boyacılıkta da kullanılan bir maddedir.
Bitki yetiştirmekten hiç anlamasanız bile, aloeyi evinizde bir saksı içinde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Aloe vera, saksı dibinden yeni filizler sürer. Bu filizleri kesip başka saksılarda yetiştirerek bitkiyi çoğaltabilirsiniz. Bu bitki çok az su ister ve bakıma çok fazla ihtiyacı yoktur. Küçük yanıklar, kesikler ve diğer cilt sorunları için, Aloenin alt yapraklarından bir parça koparıp, ortasından uzunlamasına keserek içinden çıkan jelatinimsi özden cildinizde oluşan yaranın üzerine sürebilirsiniz veya bu bitkinin özünü içeren ticari markalardan alıp kullanabilirsiniz.
SARI SABIR (ALOE VERA) FAYDALARI VE KULLANIM ALANLARI
Aloe vera, başta ürtiker, cilt tahrişleri, yaralar, hafif yanıklar ve uçuk gibi cilt problemleri olmak üzere, kabızlık ve sindirim sistemi hastalıkları, iltihabi hastalıklar ve diyabet gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılmaktadır. Aloe aynı zamanda, ağrı kesici, ateş düşürücü, şişlik ve kızarıkları önleyici etkileri olan karboksipeptidaz ve bradikinin gibi enzimleri içerir.
- Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinin tedavisinde faydalı olur. Aloe vera’nın mide, ince bağırsak ve kolonun düzgün çalışmasına yardımcı olan en az üç antiinflmatuar yağ asidi içerdiğini bildiren çalışmalar vardır. Bu nedenle aloe vera, probiyotik veya fonksiyonel süt ve süt ürünlerinde de kullanılmaktadır.
- Aloe antik zamanlardan bugüne yanıkların ve diğer yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Birçok araştırma, bitkinin ekili kayışımsı yapraklarından elde edilen jelin, kanser tedavisinde uygulanan radyoterapinin sebep olduğu yanıklar dahil olmak üzere, birçok yanık vakasında oldukça yararlı olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca aloe jelinin yanıkların enfekte olmasını önleyen antibakteriyel ve antifungal özelliği de bulunmaktadır. Günümüzde aloe vera jeli, Amerika’da bitkisel halk ilacı olarak oldukça geniş kullanıma sahiptir.
- Aloe bitkisinin etli yapraklarının içinden çıkan jelin, yanık ve diğer cilt sorunlarının tedavisinde ne kadar etkili olduğu pek çok kez kanıtlanmıştır. Bitki bilimcileri aloeyi zehirli bitkilerin sebep olduğu (örn. zehirli sarmaşık, zehirli meşe gibi) kızarıklıklar ve döküntüler için de tavsiye etmektedir.
- Aloe usaresi uzun yıllardır konstipasyon (kabızlık), mantar enfeksiyonları tedavisinde kullanılmaktadır. Günümüzde ise bu usare karaciğer problemleri ve bağışıklık sisteminin uyarılması için halk tıbbında tavsiye edilmektedir. Aloenin içeriğinde bulunan acemannan adlı bileşiğin oldukça güçlü bir bağışıklık sistemi uyarıcısı olduğuna dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Deney tüplerinde yapılan çalışmalar ile acemannan adlı bileşiğin HIV’e karşı etkili olduğu görülmüştür.
- Aloe jeli sıkıştırıcı ve yara iyileştirici özelliklere sahip olduğu için, hemoroid sorunu olanlarda haricen uygulanabilir. Ağız yoluyla alındığında ise müshil etkisi yapar. Bazı ayurvedik doktorlar, hemoroid nedeniyle oluşan yangılar iyileşene kadar, günde üç kez yarım bardak aloe suyu içilmesini önermektedirler. Bu suyu, doğal gıdalar ve şifalı bitkiler satan dükkanlarda bulmak mümkündür. Fakat aloe suyunu kendiniz evde yapmamalısınız, çünkü yaprağın iç kısımları oldukça güçlü laksatif etkilere sahiptir ve ciddi sorunlara sebep olabilir.
- Aloe vera jel yaşlanmaya bağlı değişikliğe uğramış ve yıpranmış ciltlerde kollajen sentezini stimüle etmekte ve yıpranmanın etkilerini tersine çevirmektedir. Kleopatra’nın, yüzüne her gün aloe jeliyle masaj yaptığı hakkında söylemler mevcuttur. Aloe jeli sütle karıştırarak yüz losyonu da yapılabilir.
- Kuru incirle birlikte çıbanların üzerine bağlanır.
- Saç diplerine sirke ile birlikte karıştırılıp friksiyon (deri altı dolaşımını arttırmak için yapılan ovalama şeklinde uygulanan masaj) yapılırsa, saç dökülmelerini engellemenin yanı sıra, saçlara parlaklık, yumuşaklık ve güç verir.
- Aloe vera kemik erimesi tedavisinde de kullanılır.
- Pamukçuk gibi ağız içinde oluşan hastalıklara karşı faydalıdır.
- Soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.
- Batı Hint adalarında, vücutta su tutulmasına bağlı oluşan şişlikler için, şişliklere aloe jeli uyguladıkları, aynı amaçla Bahamalar halkının ise aloe’nin suyunu içtiklerine dair bilgiler vardır.
Aloe vera; çeşitli vitaminler, mineraller, aminoasitler ve enzimleri de içeriğinde barındırmakta ve aloe veranın besin değeri yüksek gıda katkı maddesi olarak, gıdaların kalitesini arttırmak ve raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılmasının yanı sıra, doğal yenilebilir film ve kaplama materyali olarak da değerlendirilmektedir.
SARI SABIR (ALOE VERA) ZARARLARI
- Mesane ve rahim hastalıklarından şikâyetleri bulunanların kesinlikle kullanmaması gerekir.
- Aloe vera tüketimi sırasında karın krampları, mide yanması veya mide bulantısı yaşanması halinde kullanım kesilmeli ve doktora danışılmalıdır.
- Kalp, böbrek ve karaciğer nakli gibi organ nakli geçiren hastalarda, iki yaşından küçük çocuklarda aloe vera ağız yoluyla kullanılmamalıdır.
- Glukoz düşürücü ilaç kullanan şeker hastalarında aloe dikkatli kullanılmalıdır.
- Uzun süreli aloe kullanımı potasyum kaybına neden olabilir.
- Meyan kökü gibi bitkilerle kullanılmamalıdır.
- Polen alerjisi olan kişilerin hem ağız yoluyla hem de haricen kullanımı zararlı olabilir.
- Alkol kullanan kişilerde aloe vera kullanımı doğru olmayabilir.
Bitki yeteri derecede incelenmediğinden doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılmalıdır.
Benzer Sağlık Yazılarımız
- Soya fasulyesi nedir, soya fasulyesi faydaları
- Sarı kantaron nedir, sarı kantaron ne işe yarar
- Salep bitkisi nedir, salep faydaları
- Chia tohumu ve Chia tohumu faydaları