Hastalıklar ve Tedaviler

Alkol Bağımlılığı (Alkolizm) Nedir? Alkolizm Tedavisi

Alkol bağımlığının alkol alım miktarı ile çok fazla ilgisinin olmadığı düşünülmektedir. Alkol bağımlılığı, kullanılan veya içilen maddenin kişinin sağlığını, sosyal yaşamını, iş yaşamını ve aile yaşamını olumsuz etkilemesi olarak tanımlanabilir.

Alkol bağımlılığının neden olduğu hastalıklar

Alkol bağımlığının alkol alım miktarı ile çok fazla ilgisinin olmadığı düşünülmektedir. Alkol bağımlılığı, kullanılan veya içilen maddenin kişinin sağlığını, sosyal yaşamını, iş yaşamını ve aile yaşamını olumsuz etkilemesi olarak tanımlanabilir.

Alkol, kişinin iradesi dışında beyin hücresi ile temasından itibaren kimyasal bir ilişkiye girerek bağımlılığı kuşkusuz oluşturan bir maddedir. Alkole bağımlı olmak kişinin kontrolü dışında gerçekleşir.

Alkol nedir diyecek olursak, bütün alkollü içecekler (şarap, bira, sert içkiler) etanol (saf alkol) içerir. Etanol, alkolün çakır keyif veya sarhoş etmesinin etkenidir ve bağımlılık yapar. Etanol vücut için zehirdir.

Alkol bağımlılığının (alkolizmin) zararları

Alkol kullanımı tek başına ciddi bir beslenme bozukluğu ortaya çıkarır. Çünkü alkolde kalori enerji alınır. Bu nedenle günde 300 cl civarında alkol içen kişi 4000 kalori civarında kalori almış olur. Günde bu kadar kaloriyi sadece alkolden alan bir birey için ciddi derecede beslenme bozukluğu var anlamına gelir.

Bu kadar kalori alan bir bireyin bu kaloriyi harcayamadığı düşünülür ise ciddi bir şekilde metabolik problemlere yol açar. İlk olarak kanda kolesterol, trigliserit gibi yağ metabolizması ürünleri giderek artar ve bunlarda, damar cidarında birleşerek damar sertlikleri meydana getirir. Bu damar sertliği plakları beyne ve kalbe giderek tıkanmalara yol açar. Yani hiç bir zararı olmasa bile verdiği bu zarar kişinin yaşamını kısaltmaya yeter.

Diğer bir zararı ise alkol kullanan kişide tek yönlü beslenme nedeni ile ortaya çıkan çok ciddi vitamin eksikliğidir. Çünkü alkol kullanırken yenilen gıdalar, vitamin ihtiyacını karşılamaz. Ayrıca alkol kullanımı mide ve bağırsak sisteminde mukoza dokusunun zarar görmesinden dolayı emilim bozukluğu oluşur.

Alkol kullanımının en sık neden olduğu hastalıklardan biri karaciğer sirozu, diğerleri de yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, unutkanlık, depresyon, düşünce bozuklukları, erkeklerde ereksiyon sorunları gibi hastalıklara neden olabilir. Yani alkol bağımlılığı (alkolizm) birçok sistemi olumsuz yönde etkileyerek insan vücuduna zarar verir.

Alkol bağımlılığı (alkolizm) yaşamı nasıl etkiler?

Alkol bağımlılığı herhangi bir şekilde alkolün etkisi ile ortaya çıkanve alkol zehirlenmesine bağlı olabilen, ağır şiddet sorunlarından, ciddi kıskançlık tablolarına kadar varabilecek bir sorundur. Bu durum alkol zehirlenmesi şeklinde tarif edilebilir.

Bu tür durumlar basit bir sarhoşluk değildir ve ağır davranış ve düşünsel bozukluklara yol açar. Alkol bağımlılığı evliliklerde de kıskançlık ile birlikte son derece etkilidir ve şiddetin en temel kaynağıdır.

Bunların yanı sıra alkol yoksunluk deliryumu gibi bir durum da söz konusudur. Alkol yoksunluk deliryumu çok ağır bir tablodur. Alkol deliryumu çok ciddi derecede hafıza bozuklukları, hafıza kayıpları, alkole bağlı ağır depresyonlar, alkole bağlı ağır kaygı bozuklukları, alkole bağlı ağır cinsel bozukluklar, alkole bağlı psikotik bozukluklar ortaya çıkar ve bütün bu problemler kişinin yaşamını ciddi derecede olumsuz etki eder.

Alkol bağımlılığı (alkolizm) tedavisi

Alkol bağımlılığı tedavisi

Alkol bağımlılığı tedavisi

Alkol bağımlılığı da bir bağımlılık çeşididir. Bağımlılıkların altında yatan genelde başka psikolojik hastalıklar olabilir. Alkol bağımlılığı tedavisinden önce kişiye bu bağımlılığa iten neden tespit edilir ve bunların tedavisi de alkol bağımlılığının tedavisi ile birlikte yapılır.

Tedavi yöntemleri ilaç tedavisi, psikoterapi tedavisi, çok ilerlemiş bir durum ise hastaneye yatırılarak tedavi yapılır. Alkol bağımlılığı tedavisinde öncelikle kişinin kendi isteği de önemlidir. Alkol bağımlılığı tedavisinin süresi bağımlılığın durumuna göre değişir.

Tüm psikiyatrik bozukluklarda olduğu gibi, Bu tedavide de psikososyal durumu ve kişinin kendi isteği çok önemlidir. Diğer bir önemli durumda bağımlılığın altında yatan nedenin tedavisi ve bu durumun ne kadar tedavi edildiğidir.

Ayrıca alkol bağımlılığı tedavisinde çevresel faktörlerinde önemi büyüktür ve hasta çevresel faktörlerden ne kadar uzak durur ise tedavinin başarısı o kadar yüksek olur. Kronik alkol bağımlılığı tedavisinde hastayı alkolden uzak tutmak önemlidir. Belli aralıklar ile ben yeniden alışmam diyerek alkol içmek kişiyi yeniden bağımlılığa sürükler.

Alkol bağımlısı kadın hamile kalabilir mi?

Hamile kalan kadının alkol kullanması doğru olmaz. Çünkü hamilelikte alkol kullanmanın binlerce riski vardır. Alkol kullanan bir kadının gebe kalmaması gereklidir. Alkol bağımlılığı olan kadının hamilelik planlamadan önce iyi bir tedavi görmesi ve alkolü bırakmış olması önemlidir. Alkol doğacak bebekte zeka geriliği, gelişme geriliği, birçok hastalığa yatkınlık, erken doğum, düşük yapma gibi durumlara neden olmaktadır.

Alkol bağımlılığı tedavi görmeden iyileşir mi?

Alkol bağımlısı kişiler bu sorunu kendi kendilerine halletmeye çalışmamalıdır. Çünkü bu durumdan kurtulmaya çalışırken daha kötü bir durum ile karşı karşıya kalabilirler. Alkol bağımlısı kişinin ben alkolik değilim, ben bağımlı değilim gibi kendilerini kandırmaları doğru değildir. Hekimler alkoliksin sözünü kullanmazlar. Hekimler hastasına alkol kullanım bozukluğu var diye ifadelerde bulunurlar. Alkol bağımlılığı psikiyatri uzmanı yardımı ile çözülmelidir.

Psikolojik hastalıklar ile ilgili benzer sağlık konuları

  1. Paranoid kişilik bozukluğu nedir
  2. Hastalık hastalığı nedir
  3. Şizofreni nedenleri ve tedavisi
  4. Depresyon nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git