Akromegali hastalığı nedir?
Akromegali, kafada, çenede, ellerde ve ayaklarda ve ayrıca iç organlarda anormal bir genişleme yapan, seyrek görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın teşhisi hastalık başladıktan uzun süre sonra konulabilir. Hastalığın başlama dönemi ile teşhisin konması arasında geçen süre en az 10 yıl alabilir.
Akromegali hastalığı neden olur?
Akromegali, beyinin tabanında anteriyör pitüiter bezden büyüme hormonunun aşırı salgılanması nedeni ile ortaya çıkmaktadır ve kanser olmayan bir pitüiter tömörün sonucudur.
Eğer böyle bir tümör ergenlikten önce gelişir ise sonuç akromegali yerine aşırı boy uzaması (jigantizm) olarak tanımlanır (devlik, büyümenin hızlandığı durum). Ancak genellikle tümör, uzuvların uzun kemiklerindeki büyüme durduktan sonra gelişmektedir. Hastalığa ilişkin semptomların ve bulguların görülmesi birkaç yıl alabilse de, sonuçta akromegali gelişir. Akromegali hastalığı uzun dönemde insan yaşamını tehdit eden başka hastalıklara da neden olur. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi ve tedavisi önemlidir.
Akromegali hastalığı belirtileri
Akromegalinin semptomları ve bulguları arasında ellerin, ayakların, kulakların ve burnun genişlemesi gibi bir durum vardır ve öne çıkık bir alt çene ve uzun bir yüz bulunur. Ayrıca seste kalınlaşma veya kısıklaşma da olabilir. Baş ağrısı ve görme bozuklukları gibi herhangi bir beyin tümöründe görülen semptomlar da bulunabilir.
Akromegali hastalığı teşhisi
Akromegali tanısı, bir miktar glukoz verilmeden önce ve verildikten sonra büyüme hormonunun kan düzeylerinin ölçülmesi ile konulabilir. Glukoz genellikle büyüme hormonu salgılanmasını baskılar ve glukozun hormonun kan düzeyi üzerinde hiçbir etkisi olmaz ise pitüiter bezden kontrolsüz büyüme hormonu salgılandığı doğrulanabilir. Pitüiter bezin tümörünü veya aşırı büyümesini ortaya koymak üzere bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tetkikleri de kullanılır. Pitüiter bezin tümörü cerrahi olarak çıkartılabilir veya radyoterapi ile tedavi edilebilir.
Akromegali hastalığı tedavisi
Akromegali tedavisinde somatostain analoğu ilaç büyüme hormonu üretimini engeller ve ameliyatı bekleyen bir kişide veya radyoterapi etkileri hissedilene kadar semptomları kontrol altına almak üzere kullanılabilir. Bromokriptin bazen tümörün küçülmesini sağlar.
Akromegali hastalığının en önemi tedavisi cerrahi olarak büyüme hormonu salgılanmasına neden olan tümörün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Akromegali tedavisinde son yıllarda çıkan başka ilaçlar da kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra radyoterapi de tedavi için gerek duyulan yöntemler arasındadır.
Hormon hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Antidiüretik hormon nedir
- Tiroid hormonu eksikliği neden olur
- Addison hastalığı nedir
- Tiroid hormonu fazlalığı nedir
- Hashimato hastalığı nedir