Akne konglobata erişkinlerde (özellikle erkek erişkinlerde) görülen sistemik bulgular olmaksızın veya daha az sistemik bulgular gösteren, nadir görülen fakat şiddetli bir akne türüdür. Akne konglobata genellikle 20 ile 30’lu yaşlarda görülmekte ve 40-50’li yaşlara kadar devam edebilmektedir. Bu durum, hidradenitis süpürativa, saçlı derinin dissekan selüliti ve pilonidal hastalık ile birlikte de (foliküler oklüzyon triadı olarak) görülebilmektedir. Ailesel olgular da bildirilmiştir.
AKNE KONGLOBATA BELİRTİLERİ ve BULGULARI
Akne konglobata klinik olarak çok sayıda enflamatuvar papül, ağrılı nodüller ve genellikle drene olan sinüsleri oluşturmak için birleşen apseler ile karakterizedir. Ayrıca çok sayıda gruplaşmış komedon ve yaygın şekil bozukluğuna neden olabilen sakar dokusu da oluşabilmektedir. Genellikle baş, boyun, sırt, kalça, gövde tutulumu görülmektedir. Akne konglobata da yüz tutulumu daha azdır.
AKNE KONGLOBATA TEŞHİSİ
Hastalık teşhis edilirken hastanın öyküsünün alınması, dikkatli fizik muayene ile hidradenitis süpürativa, saçlı derinin dissekan selüliti ve pilonidal sinüs varlığı akne konglobatayı düşündürür. Bu, tanıyı kolaylaştırır.
Lokalize tek bir lezyon olduğunda inspeksiyon ve fizik muayene ile dermoid kist, brankial kist, teratom ve bazen de troglossal duktus kistinden akne konglobata durumunu ayırt etmek çok mümkün olmayabilir. Bu nedenle ayırıcı tanıda yardımcı görüntüleme yöntemleri, özellikle lezyonun cilde yakın oluşu tanıyı desteklediğinden ultrasonografi kullanılabilir.
AKNE KONGLOBATA TEDAVİSİ
Akne konglobata tedavisi oldukça zordur.
Uzun süreli kullanılması gerekebilen yüksek doz antibiyotikler, dapson, kolşisin, topikal retinoidler, oral izotretinoin gibi ilaçlar tedavi seçenekleri arasındadır. Bu tedavilere kısa süreli, aralıklı oral steroidler de eklenebilir.
Apseler ve sinüs traktlarını açmak için cerrahi tedavi uygulanabilir.
Şiddetli akne konglobatalı olgularda uygulanan diğer tedaviler işe yaramadığında alternatif olarak eksternal beam radyoterapisi uygulanabilir.
Şiddetli, inatçı enflamatuvar akne ve bununla ilişkili sistemik enflamatuvar hastalıklarda anti-tümör nekroz faktör-a antagonistlerinin de kullanıldığı hakkında bilgiler mevcuttur.