A

Akdeniz Diyeti Nedir? Akdeniz Diyetinin Sağlığa Faydaları

Akdeniz diyeti, Kuzey Avrupa ülkelerine göre daha az kalp damar hastalığı ve kanser riski taşıyan, Akdeniz ülkelerinin geleneksel yiyeceklerine dayanan diyettir.

Akdeniz diyeti nedir?

Akdeniz diyeti, Kuzey Avrupa ülkelerine göre daha az kalp damar hastalığı ve kanser riski taşıyan, Akdeniz ülkelerinin geleneksel yiyeceklerine dayanan diyettir. Diyetin büyük bölümü meyve, sebze, tahıl, makarna, kuskus, baklagiller, başlıca yağ kaynağı tekli doymamış yağ olan zeytinyağı gibi besinlerden oluşur. Diyet ayrıca genellikle balık, kümes hayvanları, süt ürünleri fakat daha az miktarda kırmızı et gibi besinleri de içerir.

Akdeniz diyetinin sağlığa faydaları

1980’lerden sonra kalp hastalığı ve ölüm üzerine yoğunlaşan birçok araştırma sonuçları, Akdeniz diyetinin sağlık, esenlik ve ömür arttırıcı etkilerini desteklemektedir.

Akdeniz diyetinin temelinde sebze çeşitliliği ve tam tahıllı besinlerin tüketimi yer almaktadır. Özellikle zeytin yağından oluşan bitkisel yağlar tüketilmesi, kırmızı et yerine balık tüketimi gibi diğer özellikleri de taşıyan Akdeniz diyeti sağlığın korunmasını sağlayan beslenme biçimini oluşturmaktadır.

Yapılan çalışmalarda, Akdeniz diyetinin ilk olarak kalp damar hastalıklarından koruyucu etkisine dikkat çekilmiş ve sonrasında devam eden çalışmalar, Akdeniz diyeti sayesinde tip 2 diyabet, obezite, hipertansiyon ve kanser riskinin de azaldığını ortaya koymuştur. Bunlara ek olarak yapılan birkaç araştırma, Akdeniz diyetinin Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkları % 13 gibi bir oranda düşürerek ve bu hastalıkların ortaya çıkmalarını geciktirerek bu hastalıkların önlenmesinde de fayda sağladığını göstermiştir.

Akdeniz diyetinin özellikleri

Akdeniz çevresinde yaşayan insanlar ılıman bir iklime sahiptir. Bölge halkını farklı medeniyetler oluştursa da mutfak kültürleri benzer özelliktedir. Zeytin, turunçgiller, üzüm, kokulu otlar ve bol deniz ürünleri, Akdeniz mutfak kültürünün sağlıklı olmasını sağlar. Zeytin yağı ve balık tüketimi yüksektir. Tatlı yerine 4 mevsim taze meyve tüketirler. Kırmızı et ve kırmızı et ürünlerini sofralarında daha seyrek yer verirler. Kavurma tarzında yemekleri değil tencere yemeklerini tercih ederler. Bol miktarda sebze, sarımsak, soğan ve baklagiller (nohut, fasulye, bakla, mercimek gibi) yerler.  Fındık, üzüm, tahıl (bulgur, makarna, esmer ekmek gibi), yoğurt, pekmez, üzüm suyu ve koruk gibi besinleri de beslenmelerinde yer verirler.

Diyet ile ilgili benzer yazılar

  1. Obezite nedir ve neden olur
  2. Metabolizma nasıl hızlı çalışır
  3. Diyet çeşitleri ve sağlıksız diyetler
  4. Diyet yaparken yapılan yanlışlar
  5. Taş devri diyeti nedir ve nasıl yapılır

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git