Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı (Fmf)

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Teşhisi

Akdeniz ateşi hastalığı için kesin bir tanı yöntemi yoktur. Hastalığın nöbetleri girdiğinde ağrı sırasında mümkün ise ilk ağrı girdiği gün bir takım kan tahlilleri yapılması tanıda yardımcıdır.

Akdeniz ateşi (FMF) hastalığı nasıl teşhis edilir?

Akdeniz ateşi hastalığı için kesin bir tanı yöntemi yoktur. Hastalığın nöbetleri girdiğinde ağrı sırasında mümkün ise ilk ağrı girdiği gün bir takım kan tahlilleri yapılması tanıda yardımcıdır. Tanı için hastalığın ataklar halinde seyretmesi ve hastalığın özelliklerinin iyi tanınması önemlidir. Akdeniz ateşi hastalığında görülen klinik bulgular bir çok hastalıkta da görülebildiği için hastalığın tanısı genellikle gecikmektedir.

Akdeniz ateşi hastalığında ataklar girdiği zaman yapılabilecek bazı laboratuvar testleri tanıda yardımcı olur. Bu tahlillerden bazıları WBC, MPV, MON, RBC, Sedimantasyon gibi kan değerlerinin yükselmesi tanıda kolaylık sağlar. Hastalar bu testleri devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde yaptırabilirler. Fakat genetik testleri sadece üniversite hastanelerinde yaptırma imkanları vardır.

Akdeniz ateşi hastalığında, tekrarlayan atakları hasta ateş çıktığında ve ağrıların yoğun olduğu sırada gastroentroloji, romatoloji bölümleri veya iç hastalıkları uzmanına görünmesi ve şikayetlerini iyi anlatması tanıyı kolaylaştırır. Bu hastalık acil bölümlerde böbrek taşı düşürme, apandisit, idrar yolu iltihaplanması, kalp şikayetleri, safra kesesi hastalıkları, böbrek sorunları, eklem problemleri, kadın hastalıkları ve reflü hastalığı gibi hastalıklar ile karıştırılmaktadır. Bu yüzden iyi bir inceleme şarttır. Birden fazla aynı durum tekrarlıyor ise hastanın takip edilmesi gereklidir. Genelde hasta aynı şikayetlere benzer şikayetleri yaşıyor ise kanda Lökosit, sayısının artması eritrositlerin sedimantasyon çökelme, hızının artması Fibrinojenin ve CRP’nin yükselmesi bu testlerin ağrılar sonlanınca normal değere inmesi tanıda destek olur.

Akdeniz ateşi hastalığı teşhisi

Akdeniz ateşi hastalığı teşhisi

Akdeniz ateşi hastalığı ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Akdeniz ateşi hastalığı nedir
  2. Akdeniz ateşi hastalığı belirtileri
  3. Akdeniz ateşi hastalığı tedavisi
  4. Akdeniz ateşi hastalığında beslenme
  5. Akdeniz ateşi hastalığı ve hamilelik
  6. Çocuklarda Akdeniz ateşi hastalığı

4 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git