ACTIDEM 10 MG+30 MG+1,25 MG/5 ML ŞURUP KULLANMA TALİMATI
Ağız yoluyla alınır.
Etkin madde: Bir ölçek (5 ml’de) 1,25 mg triprolidin hidroklorür, 30 mg psödoefedrin hidroklorür ve 10 mg dekstrometorfan hidrobromür içerir.
Yardımcı maddeler: Sorbitol, sükroz, sodyum benzoat, metilhidroksibenzoat (E218), ponceau 4R, etanol, böğürtlen aroması, mentol, vanilya aroması, saf su.
ACTIDEM NEDİR ve NE İÇİN KULLANILIR? (ACTIDEM ENDİKASYONLARI)
Actıdem, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları adı verilen gruba dahil, berrak, kırmızı renkli, böğürtlen tadında bir şuruptur, 150 ml’lik cam şişelerde bulunmaktadır.
Actıdem, öksürük önleyen, üst solunum yolunda bulunan damarlardaki dolgunluğu azaltan ve histaminin (doku harabiyetinde ortaya çıkan ve damarları genişleten bir madde) etkisini gideren bir ilaçtır. Üst solunum yolları hastalıklarında (alerjik nezle, alerjik olmayan sürekli nezle, öksürük gibi) belirtilerin rahatlatılması amacıyla kullanılır.
ACTIDEM KULLANILMAMASI GEREKEN DURUMLAR (ACTIDEM KONTRENDİKASYONLARI)
Eğer;
- Etkin maddelere, ilacın diğer bileşenlerine veya diğer adrenerjik ilaçlara karşı alerjiniz varsa,
- Yüksek tansiyon (sistolik kan basıncı 180 mmHg veya diastolik kan basıncı 120 mmHg üzerinde olanlar) ve kalp hastalığınız varsa,
- Kalp damar hastalığınız varsa,
- Şeker hastalığınız (diyabet) varsa,
- Fazla çalışan troidiniz varsa,
- Göz tansiyonun artması (glokom) durumunda,
- Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOİ bir çeşit antidepresan) adı verilen ilaç grubuna ait ilaçlar alıyorsanız veya 2 hafta öncesine kadar aldınızsa,
- Şiddetli böbrek yetmezliğiniz varsa,
- Kronik veya devamlı öksürüğünüz varsa (örneğin; sigara içiyorsanız, astım, amfizem (doku veya organlarda aşırı hava birikmesi) veya kronik bronşit hastalığınız varsa) veya aşırı salgı görülen öksürüğünüz varsa,
- Solunum yetersizliği veya solunum yetersizliği gelişme riski taşıyorsanız (örneğin; kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya pnömoniniz varsa ve astım atağı veya alevlenmesi sırasında),
- Sempatomimetik ilaçlar (dekonjestanlar (burun tıkanıklığını gideren), iştah bastırıcılar ve amfetamin (bir çeşit uyarıcı) benzeri ilaçlar) adı verilen gruba dahil başka ilaçlar kullanıyorsanız,
- Feokromositoması olan hastalarda (böbreküstü bezlerinde oluşan bir tümör olup, adrenalin miktarında artışa sebep olabilmektedir),
- Diğer sempatik sinir sistemi uyarıcı ilaçlar (burun mukozasındaki damarları büzerek mukozada kanlanmayı ve ona bağlı şişkinliği gideren ilaçlar, iştah bastırıcı ilaçlar ya da amfetamin benzeri merkezi sinir sistemini uyaran ilaçlar) ve sempatik sinir sisteminin bazı etkilerini bloke ederek kalbin atışını kontrol altına alan beta- blokörlerle birlikte kullanım,
- Başka bir öksürük ve soğuk algınlığı ilacı kullanıyorsanız,
- Furazolidon veya linezolid adı verilen antibiyotiklerden herhangi birini kullanıyorsanız (bağırsak enfeksiyonu, kolera tedavisinde kullanılıyor),
- 12 yaşından küçük çocuklarda, bunlar gibi durumlarda Actıdem kullanılmamalıdır (kontrendikedir).
ACTIDEM’İN DİKKATLİ KULLANILMASI GEREKEN DURUMLAR (UYARILAR/ÖNLEMLER)
Eğer;
- Kalp ritim bozukluğunuz varsa,
- Kalp (kardiyovasküler) hastalığı olanlarda,
- Epilepsi (sara hastalığı) olanlarda,
- Hafif ve orta şiddetli hipertansiyonunuz (yüksek tansiyon) varsa,
- Prostat büyümeniz varsa,
- Bronşit (bronş iltihabı) veya bronşektaziniz (bronşit genişlemesi) varsa,
- Astımınız varsa,
- Psikozunuz (kişinin gerçeklikle bağlantısını yitirerek düzgün şekilde düşünemediği ve muhakeme yapamadığı ciddi ruhsal bozukluk) varsa,
- Şiddetli derecede karaciğer yetmezliğiniz ve orta derecede böbrek yetmezliğiniz varsa, özellikle bu hastalıklara eşlik eden kalp damar hastalığınız varsa,
- Belirli metabolik özellikleriniz varsa, (CYP2D6 enzimini yavaş metabolize ediyorsanız), bunlar gibi durumlarda Actıdem dikkatli kullanılmalıdır.
Diğer Uyarılar/Önlemler
- Psödoefedrin ile iskemik kolit (kalın bağırsağa giden kan akımında azalmaya bağlı oluşan hasar) bildirimleri olmuştur. Şayet ani karın ağrısı, makattan kanama ya da iskemik kolitin diğer semptomları gelişirse, psödoefedrin derhal kesilmeli ve doktora başvurulmalıdır.
- Seyrek olarak psödoefedrin dahil olmak üzere sempatik sistemini uyaran ilaçlarla beynin arka bölümünde iyileşebilen beyin dokusu harabiyeti (posterior geri dönüşlü ensefalopati (PRES)) ve beyin damarlarında iyileşebilen daralma (geri dönüşlü serebral vazokonstriksiyon sendromu (RCVS)) bildirilmiştir. Bildirilen semptomlar ani başlangıçlı şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve görme bozukluğudur. Olguların çoğu uygun tedavi ile birkaç günde düzelmiştir. PRES/RCVS belirtileri gelişmesi halinde psödoefedrin hemen kesilmeli ve doktora başvurulmalıdır.
- Daha önce size uzamış QT sendromu (kalpte ciddi ritim bozukluğu ve ani ölümlere yol açabilen bir durum) ve Torsades de Pointes tanısı (yaşamı tehdit eden düzensiz kalp ritmi) konduysa veya bu hastalıkların sizde olduğundan şüpheleniyorsanız, Actıdem’i dikkatli kullanmalısınız.
- Halüsinasyonlar, huzursuzluk, uyku düzensizliği oluştuğunda kesilmelidir.
- Geçmişinde uyuşturucu kullanımı öyküsü olan ergen ve genç yetişkinlerde dikkatli kullanılmalıdır.
- Ameliyatın planlandığı durumlarda, en az 24 saat öncesinden Actıdem kullanımı durdurulmalıdır.
- Çocuklar ve yaşlılarda nörolojik antikolinerjik etkiler (sinir sistemi ve düz kas dokusunun uyarılmasının azalması) ve paradoksal uyarı (enerji artışı, huzursuzluk, sinirlilik gibi) yaşama riski daha yüksektir. Konfüzyonu (zihin karışıklığı) olan yaşlılarda kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca, böbrek fonksiyonlarının azalması ve sempatomimetik ilaçların (astım tedavisinde de kullanılabilen bir tür ilaç grubu) kullanımı dolayısıyla oluşabilecek istenmeyen etkiler sebebiyle 60 yaş üzeri hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
- 60 yaş üzerindekilerde dikkatli kullanılmalıdır.
- 5 günden daha uzun süre kullanmayınız.
- Actıdem psödoefedrin içeriği nedeniyle profesyonel sporculara uygulanan anti- doping kontrol testleri sırasında pozitif sonuca neden olabilir.
- Actıdem kullanımında optik sinire kan akışı azalabilir. Ani görme kaybı gelişirse, Actıdem almayı bırakın ve doktorunuzla iletişime geçin veya hemen tıbbi yardıma başvurun (“olası yan etkiler nelerdir?” bölümüne bakınız).
- Actıdem sersemlik yapabilir. Eğer bu ilacı kullanıyorsanız aynı zamanda alkol veya sakinleştirici ilaç kullanmaktan kaçınınız.
- Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları dahil anti-histamin (alerji tedavisi için kullanılır) içerikli diğer ilaçlarla birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.
- Kan basıncı (tansiyon) kontrolü için kullanılan beta-blokör içerikli diğer ilaçlarla birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.
- Akut migren tedavisi için ergotamin ve metiserjit dahil olmak üzere ergot alkaloidlerini içeren diğer ilaçlarla birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.
- Depresyon tedavisi için kullanılan serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) ile birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.
- Belirtilmiş dozu veya doz uygulama sıklığını aşmayınız.
- Yüksek ateş, deri döküntüsü veya inatçı baş ağrısının eşlik ettiği öksürük görülmesi durumunda doktorunuza danışınız.
- Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.
ACTIDEM’İN YİYECEK ve İÇECEKLER İLE KULLANILMASI
Actıdem kullandığınız sırada alkol almayınız. Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde yemekle birlikte veya yemeklerden bağımsız alınabilir.
HAMİLELİK ve EMZİRME DÖNEMLERİNDE KULLANILIR MI?
Hamilelik:
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Actıdem’i doktorunuz kullanmanız gerektiğine karar verdiği durumlarda kullanınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme:
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Actıdem’i doktorunuzun kullanmanız gerektiğine karar verdiği durumlarda kullanınız.
ARAÇ ve MAKİNE KULLANANLAR ACTIDEM KULLANABİLİR Mİ?
Actıdem araç veya makine kullanma becerinizi ciddi şekilde etkileyebilen sersemlik, baş dönmesi, bulanık görme ve psikomotor bozukluğa neden olabilir. Bu etkilerin görüldüğü kişiler araç ve makine kullanmamalıdır.
ACTIDEM’İN İÇERİĞİNDE BULUNAN BAZI YARDIMCI MADDELER HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER
- Actıdem sorbitol ve sukroz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınızın (dayanıksızlık) olduğu söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
- Bu tıbbi ürün az miktarda her “doz” da 100 mg dan az etanol (alkol) içerir.
- Actıdem, içerdiği metil hidroksibenzoat (E218) yardımcı maddesi nedeniyle alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) neden olabilir.
- Actıdem, içerdiği ponceau 4R yardımcı maddesi nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
DİĞER İLAÇLAR İLE BİRLİKTE ACTIDEM KULLANIMI
- Actıdem’in burun tıkanıklığını giderici ilaçlar, trisiklik antidepresanlar (psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır), iştah kesici ilaçlar, sedatifler ve amfetamin benzeri merkezi sinir sistemini uyaran ilaçlar veya MAOİ’ler (psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır) ile beraber kullanılması bazen tansiyon yükselmesine neden olabilir.
- İlacın psödoefedrin içermesinden dolayı beta-adrenerjik blokerlerle (yüksek kan basıncı, göğüs ağrısı, kalp ritim bozukluğu, migren, kalp yetmezliği ve anksiyete bozukluğu olan hastalarda kullanılır); kalp ritim bozukluğu olan hastalarda kullanılan bretilyum içeren veya yüksek kan basıncının düşürülmesi için hipertansiyonu olan hastalarda kullanılan betanidin, rezerpin, guanetidin, debrizokin, metildopa içeren ilaçlarla birlikte alındığında bu ilaçların etkisini kısmen tersine çevirebilir.
- İlacın psödoefedrin içermesinden dolayı, MAOİ (veya bir MAOİ kesildikten sonraki iki hafta içerisinde) ile birlikte alındığında hipertansif krize neden olabilir. Depresyon ve sosyal fobi tedavisinde kullanılan moklobemid ile birlikte kullanımı hipertansif kriz (ciddi kan basıncı yükselmesi) riski oluşturur.
- Kardiyak glikozidlerle (kalp yetmezliğinde kullanılır) birlikte kullanımı kalp ritmi bozukluğu riskini artırır.
- Ergot alkaloidleri (ergotamin ve metiserjit; migren tedavisinde kullanılır) ile birlikte kullanılması yan etki riskini artırır.
- Doğum başlangıcı veya sırasındaki kasılma yetersizlikleri nedeniyle kullanılan oksitosin ile birlikte hipertansiyon riskini artırır.
- Dekstrometorfanın seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) (depresyon ruhsal bunaltı tedavisi için kullanılan ilaçların bir grubuna verilen isim) veya trisiklik antidepresanlar (depresyon tedavisinde kullanılır) ile eşzamanlı kullanımı ruhsal durumda değişiklikler, hipertansiyon, huzursuzluk, kas seğirmesi, hiperrefleksi (diz kapağı reflekslerinin artması), terleme ve titreme ile birlikte serotonin sendromuna yol açabilir.
- Serotonin sendromu dahil şiddetli reaksiyonlar bildirilmiş olduğundan, dekstrometorfanın MAOİ’ler ile birlikte (ya da MAOİ tedavisinin bırakılmasını izleyen iki hafta içinde) uygulanmasından kaçınılmalıdır.
- Triprolidin ile hipnotikler, sedatifler (merkezî sinir sisteminin çalışmasının yavaşlatıcı maddeler) veya anksiyolitik ilaçların (korku ve endişe giderici ilaçlar) eşzamanlı kullanımı sersemliği artırabilir. Actıdem ile eşzamanlı olarak alkol tüketimi de benzer etkilere neden olabilir. Actıdem sakinleştirici ilaçlarla kullanılmamalıdır.
- Actıdem içindeki dekstrometorfan serum düzeyleri, kalp ritmindeki bozuklukların tedavisinde kullanılan kinidin, amiodaron, depresyon tedavisinde kullanılan fluoksetin, paroksetin ve ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan haloperidol ve tioridazin gibi ilaçların eşzamanlı olarak kullanılması ile artabilir.
- Actıdem oksazolidinon grubu (furazolidon veya linezolid dahil) antibiyotikler ile eş zamanlı kullanılmamalıdır.
- Actıdem, ameliyatlarda kullanılan halojenli anesteziklerle etkileşime girebilir ve akut perioperatif hipertansiyona (ameliyat sırasında gelişebilen yüksek tansiyon) neden olabilir.
- Actıdem, CYP2D6 inhibitörü adı verilen ilaçlarla birlikte dikkatli kullanılmalıdır.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
ACTIDEM OLASI YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Uygun Kullanım ve Doz/Uygulama Sıklığı İçin Talimatlar:
Yetişkin ve 12 yaş ve üzeri çocuklarda: Günde 3 veya 4 kez 2 ölçek (10 ml) alınır. Maksimum günlük doz 40 ml’dir.
Belirtilmiş dozu veya doz uygulama sıklığını aşmayınız.
Uygulama Yolu ve Metodu:
Actıdem ağızdan alınır.
Çocuklarda Actıdem Kullanımı:
12 yaş altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
Yaşlılarda Actıdem Kullanımı:
Normal yetişkin dozu uygulanır.
Böbrek Yetmezliği Durumunda Actıdem Kullanımı:
Böbrek yetmezliğiniz varsa özellikle beraberinde kalp ve damarlarla ilgili bir hastalık şikayetiniz varsa, ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.
Psödoefedrin daha çok böbreklerle atılır. Şiddetli böbrek yetmezliği (GFR <30 mL/dak) olan hastalarda kullanılmamalıdır. Hafif ve orta (GFR 30-59 mL/dak) derecede böbrek yetmezliği olan hastalara Actıdem uygulanırken dikkatli olunmalıdır.
Karaciğer Yetmezliği Durumunda Actıdem Kullanımı:
Karaciğer yetmezliğiniz varsa ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.
- Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda dekstrometorfanın metabolizmasını bozabileceğinden kullanılmamalıdır.
- Triprolidin temelde karaciğer ile atıldığından şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda dozun azaltılması doktorunuz tarafından göz önünde bulundurulmaldır.
Hafif ve orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalara Actıdem uygulanırken dikkatli olunmalıdır.
Eğer Actıdem’in etkisinin çok güçlü ya da çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız Gerekenden Daha Fazla Actıdem Kullandıysanız:
Aşırı dozda alındığında tavsiye edilen dozlarda görülen yan etkilerle birlikte;
- halsizlik,
- baş dönmesi,
- gözün istemsiz, hızlı ve ritmik hareketleri, göz titremesi,
- ataksi (hareket kontrolünde zorluğa bağlı yürüme bozukluğu),
- güçsüzlük, kasların gerginliğini yitirmesi,
- solunum yetmezliği,
- deri ve mukoz membranların kuruması (ağız ve burun içi, mide bağırsak, vajina ve akciğer alanlarını döşeyen zarın kuruması),
- ateş yükselmesi,
- hiperaktivite (aşırı hareketlilik),
- ruhsal durumda değişiklikler,
- kas seğirmesi,
- terleme,
- titreme,
- kasılmalar,
- duyarlılık,
- huzursuzluk,
- çarpıntı ve yüksek tansiyon görülebilir.
Actıdem’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Actıdem Kullanmayı Unutursanız:
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
Actıdem İle Tedavi Sonlandırıldığında Oluşabilecek Etkiler:
Bulunmamaktadır.
ACTIDEM’İN OLASI YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Tüm ilaçlar gibi, Actıdem’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Sıklık sınıflandırması aşağıdaki gibidir:
Asağıdakilerden biri olursa Actıdem’i kullanmayı durdurun ve HEMEN doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Kalpte ritim bozukluğu (aritmi),
- Aşırı duyarlılık,
- Deri döküntüsü,
- Varsanı, gerçekte olmayan şeyleri görmek veya duymak (halüsinasyonlar),
- Kan basıncı yükselmesi (hipertansiyon).
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin Actıdem’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
PSÖDOEFEDRİNE BAĞLI GELİŞEN YAN ETKİLER
Yaygın (10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkiler;
- Sinirlilik,
- Uykusuzluk,
- Sersemlik,
- Ağız kuruluğu,
- Bulantı, kusma.
Yaygın olmayan (100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkiler;
- Tutarsız aşırı davranış (ajitasyon),
- Huzursuzluk,
- İdrar yapmada güçlük (dizüri), idrar yapamama (üriner retansiyon).
Seyrek (1.000 hastanın birinden az fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkiler;
- Halüsinasyonlar (varsanı (özellikle çocuklarda)),
- Kalbin atım sayısında artış (taşikardi), kalp atışı anormalliği (palpitasyonlar),
- Artan kan basıncı,
- Akut jeneralize ekzantematöz püstülozis (AGEP – yaygın kızarık deri zemini üzerinde, içi iltihaplı bir sıvı içeren deri kabarcığı (püstül) ile karakterize, yüksek ateşin eşlik ettiği, sıklıkla ilaç kullanımı sonrası, hızlı ve kısa sürede gelişen klinik tablo),
- Döküntü,
- Egzama (alerjik dermatit).
Sıklığı bilinmeyen (eldeki verilerden hareketle sıklık derecesi tahmin edilemeyen) yan etkiler;
- Titreme (tremor),
- Anksiyete (kaygı bozukluğu),
- Baş ağrısı,
- Optik sinire kan akışında azalma (iskemik optik nöropati).
TRİPROLİDİNE BAĞLI GELİŞEN YAN ETKİLER
Çok yaygın (10 hastanın en az birinde görülebilen) yan etkiler;
- Rahatlama (sedasyon),
- Uyuşukluk.
Yaygın (10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkiler;
- Ağız, burun ve boğaz kuruluğu,
- Dikkat bozukluğu,
- Anormal koordinasyon,
- Sersemlik.
Sıklığı bilinmeyen (eldeki verilerden hareketle sıklık derecesi tahmin edilemeyen) yan etkiler;
- Deri döküntüsü,
- Kurdeşen (ürtiker),
- İdrar yapamama (üriner retansiyon),
- Kusma, bulantı dahil mide-bağırsak kanalı bozuklukları,
- Akciğer bronş salgılarında kıvam artışı,
- Bulanık görme,
- Aşırı uyarılma (artan enerji, asabiyet, huzursuzluk),
- Bilinç bulanıklığı (konfüzyon),
- Kabus görme,
- Halüsinasyon (varsanı).
DEKSTROMETORFANA BAĞLI GELİŞEN YAN ETKİLER
Yaygın olmayan (100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkiler;
- Uyuşukluk,
- Sersemlik,
- Mide-bağırsak yolu bozuklukları, bulantı, kusma, karın rahatsızlığı.
Aşağıdaki yan etkiler ürün pazara verildikten sonra gözlenmiştir ve sayısı bilinmeyen bir popülasyondan elde edildiğinden sıklığı bilinmemekle birlikte çok seyrek görülecekleri tahmin edilmektedir:
Çok seyrek (10.000 hastanın birinden az görülebilen) yan etkiler;
- Serotonin sendromu (belirtileri: şuur değişikliği, uykusuzluk, kas seğirmesi, hiperrefleksi (kiriş refleks (tepki) artışı), terleme, titreme, sallantı ve yüksek tansiyon) ( Actıdem’in içeriğindeki dekstrometorfanın MAOİ’lerle veya SSRI gibi seratonerjik ilaçlarla eş zamanlı kullanımı sonucunda raporlanmıştır),
- Alerjik reaksiyonlar (döküntü, kurdeşen, yüz, dudak, boğaz ve/veya dilde şişlik).
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız, doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan Etkilerin Raporlanması
Bu Kullanma Talimatında yer alan veya almayan bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.qov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olursunuz.
ACTIDEM’İN SAKLANMASI
- Actıdem’i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
- Actıdem’i 25 oC altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Işıktan koruyunuz. Buzdolabında saklamayınız.
- Actıdem’i son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız. Ambalajındaki son kullanma tarihinden sonra Actıdem’i kullanmayınız.
- Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz kullanmayınız.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
KONU İLE İLGİLİ BENZER YAZILARIMIZ
- Saman nezlesi (alerjik rinit) nedenleri ve tedavisi
- Soğuk algınlığı (nezle) nedenleri ve tedavisi
- Öksürük neden olur, nasıl tedavi edilir